Pier Goodman
PARTY SECRETERY

Саопштење – 29.2.2024.

blog
Vesti

САОПШТЕЊЕ
ПОВОДОМ ОДБАЦИВАЊА 2.213 ПОТПИСА ЗА ПЕТИЦИЈУ
ПРОТИВ ОТИМАЊА ОПШТИНСКОГ ЗЕМЉИШТА

Из Скупштине општине Северна Митровица ругају се грађанима речима да је наша петиција од 2.213 потписа “без законског основа” — зато што Косово нема Закон о референдуму.

Међутим, непостојање Закона о референдуму не може бити изговор да се грађанима ускрати уставно право на референдум, односно право на оспоравање одлука на нивоу локалне самоуправе путем модела директне, партиципативне демократије, гарантовано чланом 71 Закона о локалној самоуправи.

У том смислу, иако су из СО Северна Митровица цитирали трећи пасус нашег захтева за оспоравање одлуке о додели земљишта, дато питање у свом одговору нису адресирали, односно нису истакли да ли ће Скупштина општине поступити по захтеву подносиоца петиције и суспендовати примену одлуке до испуњења обавеза институција и усвајања Закона о референдуму, чиме би се омогућило и одржавање аброгативног референдума.

Између осталог, СО Северна Митровица у свом одговору на наш захтев није дала никакву поуку о правном леку.

Истичемо да ћемо се припремити за даље потенцијалне кораке у смислу евентуалних поступака пред судовима, како против институција, тако и против индивидуа које онемогућавају практиковање права на аброгативни референдум.

Подсећамо јавност да је истоимена скупштина донела незакониту одлуку о додели општинског земљишта косовском Министарству унутрашњих послова — и то за потребе изградње полицијске базе у Северној Митровици.

СО Северна Митровица и Министарство локалне самоуправе Косова прекршили су низ процедура:

  • СО Северна Митровица није обавестила јавност 7 дана унапред о редовној седници, нити је СО грађанима дала увид у материјале о измени дневног реда.
  • СО Северна Митровица није дала оправдање грађанима о томе зашто је тај акт, тј. одлука у јавном интересу.
  • СО Северна Митровица није обавила јавне расправе са грађанима по овом питању, иако су то морали да учине у складу са Административним упутством бр. 04/2023 о отвореној администрацији у општинама и у складу са Планом за учешће грађана општине Северна Митровица из септембра 2021.

Очекивали смо од нелегитимних органа власти у Северној Митровици да наставе са кршењем закона и законских процедура, али зато скрећемо пажњу међународном фактору да нам нелегитимна СО Северна Митровица забрањује да изразимо вољу као грађани и управљамо градом у којем живимо.

Понашање нелегитимних властодржаца, попут Ердена Атића и Неџада Угљанина, личи као да је њима општинско земљиште равно приватном власништву.

Подсећамо да је на претходне локалне изборе изашло свега неколико стотина грађана, док се тачно 2.213 грађана изјаснило против одлуке СО Северна Митровица о незаконитој додели парцеле познате као Војни ремонт косовском Министарству унутрашњих послова.

Сматрамо ово још једним нападом на већински српско становништво.

Позивамо међународну заједницу да хитно реагује и упозоравамо да ћемо и ми као Српска демократија стати раме уз раме са грађанима у одбрани нашег јавног интереса уколико се почне са изградњом полицијске базе у Северној Митровици.