Pier Goodman
PARTY SECRETERY

Saopštenje – 17.3.2024.

blog
Vesti

SAOPŠTENJE

POVODOM OBELEŽAVANJA MARTOVSKOG POGROMA 


Na današnji dan 2004. godine radikalno orijentisani Albanci pokušali su da nasiljem sa Kosova proteraju one Srbe i ostale nealbance koji su u svojim domovima i na svojim imanjima ostali i nakon masovnog progona 1999. godine.

Prema izveštaju organizacije Human Rights Watch, tokom Martovskog pogroma, oko 50.000 Albanaca učestvovalo je u proterivanju najmanje 4.000 Srba. Tom prilikom spaljeno je ili oštećeno više od 500 srpskih kuća, a pošteđene nisu bile ni kuće Roma, Aškalija i ostalih nealbanaca, te je uništeno najmanje 27 crkava i manastira Srpske pravoslavne crkve.

Danas je evidentno da je posredi bio orkestrirani napad na koje su međunarodne snage ostale neme, dozvolivši da demonstranti u nacionalističkom zanosu uništavaju kulturno i versko nasleđe, ali i privatnu svojinu građana, pre svega onih iz srpske zajednice.

Danas neki sanjaju iste snove — naime, vladajuće Samoopredeljenje javno i bez trunke srama za utapanje tri albanska dečaka u selu Čabra toga marta krivicu svaljuje na grupu Srba. 

Međutim, prema nalazima međunarodnih organizacija, između ostalih i pomenutog Human Rights Watch-a, potvrđeno je da nema dokaza da su Srbi odgovorni za taj tragični događaj. 

Predstavnici Samoopredeljenja na ovaj način umanjuju odgovornost radikalnih elemenata — oko 50.000 Albanaca koji su harali Kosovom puna dva dana, targetirajući Srbe i ostale nealbance.

Pokušaj manipulisanja istinom ne može nas dovesti bliže pomirenju, već samo može podstaći dodatne tenzije, pre svega usmerene ka pripadnicima srpske zajednice, koji se od strane vladajuće strukture predstavljaju kao jedini krivac za Martovski pogrom, iako su, u stvari, bili njegova najveća žrtva. Zato pozivamo međunarodni faktor da osudi ovakvo ponašanje.

U protekle dve i po godine vladavine Aljbina Kurtija i njegovog Samoopredeljenja, oko 400 etnički motivisanih napada na Srbe desilo se širom Kosova. Uprkos periodu relativnog mira nakon široko rasprostranjenog nasilja 2004. godine, Srbi ponovo strahuju za svoju bezbednost na Kosovu. 

Srpska demokratija pamti sve žrtve: srpske, albanske, romske, aškalijske — pamtimo sve nevino stradale žrtve.

Potrebna nam je kultura sećanja kako se ono što se dogodilo u prošlosti nikada ne bi ponovilo — a to ćemo postići tek onda kada svi političari budu dovoljno odgovorni da istini pogledaju u oči i da o njoj govore bez osvrtanja na to da li će izgubiti ili dobiti na popularnosti.

Srpska demokratija će danas — 17. marta u 10.00č, kod spomenika „Beli anđeo” u Severnoj Mitrovici — položiti venac stradalima u Martovskom pogromu.