Pier Goodman
PARTY SECRETERY

Saopštenje – 8.4.2024.

blog
Vesti

SAOPŠTENJE
POVODOM REFERENDUMA
NA SEVERU KOSOVA

Prvo, izneli smo predlog Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da preuzme organizovanje referenduma zbog brojnih zloupotreba i opstrukcija koje očekujemo od kosovske vlade i Centralne izborne komisije. OEBS je odbacio naš predlog, braneći se argumentima da oni ne mogu to da učine.

Drugo, iako smo od CIK-a tražili da imamo članove biračkih odbora na referendumu, naš zahtev je odbijen uz obrazloženje da članove biračkih odbora mogu imati samo PDK i Samoopredeljenje. Međutim, članovi biračkih odbora iz ovih stranaka su prirodno skloni održavanju gradonačelnika na vlasti.

Kao Srpsku demokratiju, referendum ne možemo da podržimo jer očekujemo brojne opstrukcije, poput sledećih:

  • Mogu se stvoriti neopravdano dugi redovi čekanja kako bi se birači odvratili od glasanja,
  • Namerno pogrešno informisanje birača o njihovom biračkom mestu,
  • Masovno proglašavanje glasačkih listića nevažećim kako bi referendum bio neuspešan,
  • Namerno premeštanje biračkih spiskova iz jedne opštine u drugu da bi se građanima onemogućilo da glasaju na referendumu u svojim matičnim opštinama,
  • Većina članova biračkih odbora verovatno neće govoriti srpski jezik, pošto će mahom biti iz redova vladajućeg Samoopredeljenja, a koji su samim tim podložni da opstruišu proces i podrže aktuelne nelegitimne gradonačelnike da ostanu na vlasti,
  • Članovi biračkih odbora bi biračima mogli da poruče da nisu na biračkom spisku, iako jesu,
  • Birači bi kao pritisak mogli da protumače i povećano prisustvo specijalnih jedinica Kosovske policije u opštinama na Severu Kosova, pogotovu oko biračkih mesta,
  • Demotivišući faktor jeste glasanje građana na biračkim mestima na koja nisu navikli, kao i na male kapacitete, ograničen prostor. Pored toga, vremenski nije moguće opslužiti veliki broj građana da glasaju na u malim prostorijama.

Kamere jesu čudne kao pilot-projekat, ali sigurni smo da će na sledećim parlamentarnim izborima biti upotrebljene na svim biračkim mestima.

Na kraju, smenom gradonačelnika ostali bismo u pat-poziciji, u kojoj bi odbornici iz albanske zajednice i dalje donosili ključne odluke.

Za nas će ovaj referendum u četiri opštine na severu biti kao da se on dešava u nekom drugom gradu, recimo, u Ljubljani.

Naš politički protivnik, Srpska lista, mora da snosi odgovornost za svoje političke vratolomije. Pravo je vreme da više prestanu da maltretiraju narod svojim političkim debaklima i brukanjem.

Srpska demokratija smatra da gradonačelnici i odbornici moraju podneti ostavke što pre. Pre nekoliko meseci, imali smo želju da budemo konstruktivni i izneli smo niz predloga kako bi se taj proces sproveo efikasno.

Šta god da se desi nakon održavanja referenduma, Srpska demokratija će ostati verna svojim političkim načelima u borbi za običan narod i građane koji su godinama obespravljeni.