Pier Goodman
PARTY SECRETERY

Saopštenje povodom uspešnog bojkota referenduma – 22.4.2024.

blog
Vesti

SAOPŠTENJE
POVODOM USPEŠNOG BOJKOTA REFERENDUMA
NA SEVERU KOSOVA

Ukoliko jučerašnji referendum proizvede ukidanje mera (sankcija) prema kosovskoj vladi od strane EU, Srpska lista će biti odgovorna — i nakon toga treba da kupe prnje i gube se iz političkog života, jer su oni proizveli referendum.

A Evropsku uniju podsećamo na njihove zahteve Kosovu za deeskalaciju od 2. juna 2023:

  • “Trebalo bi što pre raspisati vanredne izbore u sve četiri opštine i organizovati ih na potpuno inkluzivan način.”  – Vanredni izbori obuhvataju i lokalne izbore za gradonačelnika i skupštine opština. Nikakvi koraci nisu preduzeti za izbore za skupštine opština, niti ih je kosovska strana ikada razmatrala.
  • “Očekujemo da Kosovo postupi na neeskalirajući način i da odmah obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu Kosova.” – Policija je posle skoro godinu dana i dalje u opštinama.
  • “Gradonačelnici treba privremeno da obavljaju svoje dužnosti u drugim prostorijama osim u opštinskim zgradama.” – Najmanje dva gradonačelnika su sve vreme u zgradi opštine.
  • “Pozivamo i Kosovo i Srbiju da odmah i bezuslovno preduzmu mere za deeskalaciju, prestanu da koriste retoriku podela i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija.” – Za to vreme Priština ukinula finansiranje iz srpskog budžeta i direktno siromaši srpske građane na Kosovu; zabranila uvoz proizvoda iz Srbije; nastavila eksproprijaciju za potrebe policijske u vojne infrastrukture na Severu; specijalna policija je i dalje tu u ilegalnoj kompoziciji, a na koju građani nastavljaju da se žale; gradonačelnici doneli sijaset eskalirajućih mera, uključujući dodelu zemljišta kosovskom MUP-u u centru Severne Mitrovice, zatvaranje projekata finansiranih iz srpskog budžeta, i tako dalje.
  • “Evropska unija očekuje i od Kosova i od Srbije da se ponašaju odgovorno i odmah se angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu Kosovu. Ovo uključuje početak rada na uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom bez daljeg odlaganja ili preduslova.” – ZSO i dalje ni na vidiku.

Što se tiče samog jučerašnjeg izbornog procesa, iako Srpska demokratija vidi kamere u izbornom procesu kao ideju koju treba razmotriti — jer bi ta mera potencijalno sprečila buduće mahinacije — način na koji je to juče sprovedeno je sramno i ugrožava integritet izbornog procesa. Kamere na dva metra, usmerene ka glasačkoj kutiji i ka otvorenom delu paravana za glasanje zaistu su neprihvatljive, što je bio slučaj u Zvečanu.